Kraków Pisze
Targ Pietruszkowy zaprasza na specjalny Kiermasz Wielkanocny!
Już w sobotę (23 marca) na Targu Pietruszkowym kupicie – jak zwykle – najlepszą żywność oraz – specjalnie w tym dniu – wielkanocne ozdoby i rękodzieło. Będzie też gotowanie na żywo i degustacja świątecznych potraw.
Targ Pietruszkowy zaprasza na pierwszy w swej 11-letniej historii kiermasz wielkanocny. W sobotę 23 marca, w godzinach działania targu, czyli od 8 do 13, na placu pod halą KS Korona przy ul. Kalwaryjskiej pojawią się specjalni goście. Będą to rzemieślnicy i organizacje społeczne zajmujące się wyrobem świątecznego rękodzieła. Nie zabraknie wielkanocnych wianków i palm, wiklinowych koszyków, ozdobnych pierników, czy niezwykłych desek kuchennych, na których przepięknie wyglądać będą wielkanocne wędliny. Zaprosiliśmy łącznie 10 wystawców, z których trzech – podobnie, jak Fundacja Targ Pietruszkowy – to podmioty ekonomii społecznej, dla których naczelną wartością jest wspieranie ważnych inicjatyw i rozwiązywanie istotnych problemów społecznych.
Podczas kiermaszu odbędą się animacje dla dzieci, czyli malowanie pisanek, które zaplanowano na 10.00 i 11.00 (uwaga! liczba miejsc ograniczona, obowiązują wcześniejsze zapisy na profilu wydarzenia na FB). Poprowadzi je Lidia Moroń-Morawska z Pasieki Morawskich, której miody oczywiście kupicie na targowym stoisku. Powróci też, jeden z najfajniejszych projektów na Targu Pietruszkowym, czyli Slow Chef Festival. To pokaz gotowania na żywo wraz z degustacją dań, który tym razem poprowadzi Grzegorz Fic, szef kuchni wyróżnionej w przewodniku Michelin restauracji Albertina i stały klient
“pietruszkowych” wystawców. A że czas już niemal świąteczny to takich też, wielkanocnych, dań będzie można spróbować po pokazie. Szef Fic przygotuje regionalną zupę chrzanówkę z wędzonym boczkiem oraz wiosenną drożdżówkę z jesiotrem z kiszonymi ogórkami i czosnkiem niedźwiedzim. Start pokazu ok. 9.30, a początek degustacji – około 10.00. Na pewno będzie bardzo smacznie, tym bardziej, że na stoisku Albertiny będzie można także kupić osobiście wędzone przez Grzegorza Fica świąteczne wędliny z dziczyzny.
Oczywiście ostatnia handlowa sobota na “Pietruszce” (tydzień później, w Wielką Sobotę, wystawcy będą już przygotowywali się do świąt) to jak zawsze okazja do zrobienia zakupów u najlepszych producentów żywności z Krakowa i okolic. Są już pierwsze świeże warzywa, jajka, świetne świeże ryby, wędliny i sery, przetwory oraz wiele innych specjałów. A wszystko w myśl filozofii Targu Pietruszkowego: Lokalnie (do 150 km od Krakowa), Naturalnie (zdrowo i bez chemii), Bezpośrednio (tylko od rolników i producentów, bez dodatkowych pośredników).
Kiermasz wielkanocny na Targu Pietruszkowym, sobota 23 marca, od 8.00 do 13.00. Po więcej informacji zapraszamy na profil wydarzenia: https://www.facebook.com/events/401561605857495.
Pełna lista wystawców Kiermaszu Wielkanocnego na Targu Pietruszkowym:
Pracownia Wikliny Marek Czech – wiklinowe kosze i koszyki
Diego Totti deski artystyczne – wyjątkowe drewniane deski kuchenne
Żan-Pier – ozdobne pierniki od pani Żanety
Venaart Anna Ochotnicka – obrazki malowane na desce, aniołki,
Decoupageria, Kraina Łagodności Twórczej – wydmuszki ozdabiane techniką decoupage, cermaika
Bloom epoxy – produkty z żywicy epoksydowej – tace, kolczyki, podstawki
Duch Świąt. Rękodzieło – wianki wielkanocne
Wolontariat św. Eliasza
Fundacja”Przyjdź”
Warsztat Terapii Zajęciowej Stowarzyszenia Emaus Albertina Restaurant&Wine – wędliny z dziczyzny oraz wszyscy stali wystawcy Targu Pietruszkowego – najlepsi producenci zdrowej, lokalnej żywności.
Źródło: materiał prasowy
Krakowskie Fakty, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia Drobne. Wolne Media Niezależny serwis internetowy poświęcony miastu Kraków. okrakow.pl to serwis tworzony wspólnie z Krakowską społecznością!