15 marca Dzień Piekarza i Cukiernika w Piekarni Handelek

by admin
0 comment

img 20200303 112656 1 225x300 - 15 marca Dzień Piekarza i Cukiernika w Piekarni HandelekJuż 15 marca, w niedzielę, świętować będziemy Międzynarodowy Dzień Piekarzy i Cukierników. Data nie jest przypadkowa, to właśnie na ten dzień przypada wspomnienie św. Klemensa- ich patrona.

Jest to wspaniała okazja, aby poznać tajniki zawodu, zobaczyć, jak funkcjonuje prawdziwa, rzemieślnicza piekarnia, porozmawiać z osobami, które na codzień wypiekają dla nas chleb, dowiedzieć się czegoś o rodzajach mąk, a także… samemu spróbować swych sił podczas warsztatów robienia chałek!

Celebrację tego wyjątkowego święta zainicjowała Piekarnia Handelek, która mieści się przy ul. św. Filipa 14 i specjalizuje się w produkcji chlebów rzemieślniczych- na zakwasie, bez dodatków ulepszaczy i drożdży, wypiekanych w tradycyjnym piecu chlebowym. To właśnie chęć powrotu do tradycyjnych metod, do smaku chleba z dawnych lat była motywacją do stworzenia tego wyjątkowego miejsca na gastronomicznej mapie Krakowa. Ogromne zainteresowanie i poszerzające się grono stałych klientów świadczą o tym, że praca ludzkich rąk w dzisiejszych czasach ponownie zyskuje na wartości i jest coraz bardziej doceniana.

2 1 225x300 - 15 marca Dzień Piekarza i Cukiernika w Piekarni HandelekW trakcie wydarzenia otwieramy drzwi piekarni i zapraszamy wszystkich, którzy zainteresowani są tym rzemiosłem! Piekarze opowiedzą o tradycyjnym piekarnictwie, podzielą się suszonym zakwasem, doradzą, jak wykorzystać go do domowego wypieku i zdradzą kulisy swojej pracy.

Z tej mąki będzie chleb!
Dlatego warto postawić na mąkę najwyższej jakości, najlepiej świeżo mieloną, ze sprawdzonego źródła. Czym są otręby? Co oznacza, że mąka jest „razowa”? Jakie prastare ziarna warto wykorzystać w swojej diecie? Na te pytania odpowie nasz gość, Piotr Połomski- ekspert od mąki, jej mielenia, założyciel grupy Domowy Piekarz, gdzie zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści dzielą się swoją wiedzą o chlebie. Tym razem Piotr podzieli się wiedzą z Wami w Piekarni Handelka.

Czymże byłaby ta wiedza bez wykorzystania jej w praktyce? O godzinie 13:00 spotkamy się na warsztatach, podczas których każdy będzie miał okazję na uplecenie własnej chałki. Świetna zabawa dla dzieci i dorosłych! Na warsztaty prosimy zapisać się na wydarzeniu:3 200x300 - 15 marca Dzień Piekarza i Cukiernika w Piekarni Handelek

https://tiny.pl/tb71z

Miejsce: Piekarnia Handelka ul. św. Filipa 14 Kraków

Data: 15 marca 2020r., od godziny 11:00

 warsztaty z plecenia chałek rozpoczynają się o 13:00

Related Posts

Ta strona korzysta z ciasteczek (plików cookie) aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz instalować tych plików, przejdź do ustawień swojej przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej