Program Święta Rękawki na Kopcu Krakusa. 23 kwiecień 2019

Program Święta Rękawki na Kopcu Krakusa. 23 kwiecień 2019

tradycyjne swieto rekawki kopiec krakus krakow 214x300 - Program Święta Rękawki na Kopcu Krakusa. 23 kwiecień 2019Tradycyjne Święto Rękawki 23.04.2019 | PROGRAM
Zdrowia, szczęścia. Niech się darzy…

Dołącz do wydarzenia na Facebook’uhttps://www.facebook.com/events/182985045671370/

godz. 11.30
Wejście wojów na Kopiec Krakusa (30 min.)
godz. 12.00
Obrzęd rozpalenia ognia na Kopcu Krakusa (20 min.)
godz. 12.30
Bieg wojów w pełnym uzbrojeniu dookoła Kopca (20 min.)
godz. 13.00
Przedstawienie drużyn (30 min.)
godz. 13.40
„O grodzie słabującym” – inscenizacja (30 min.)
godz. 14.10
Koncert muzyki średniowiecznej (30 min.)
godz. 14.45
Wróżba pomyślności dla grodu Kraka (15 min.)
godz. 15.00
„Leczenie chorych na wszelakie schorzenia” – inscenizacja (20 min.)
godz. 15.20
„Leczenie obłędu” – inscenizacja (15 min.)
godz. 16.00
Starcie dwóch armii: Wiślanie kontra najeźdźcy (50 min.)
– bitwę poprzedzi pojedynek wiedźm
– w przerwie opatrywanie rannych przez zielarki
godz. 17.10
„Jak prośbą i groźbą uzyskać od niebios dobrą pogodę i inne pożytki?” – inscenizacja (20 min.)
godz. 17.30
Koncert zespołu Szelindek – muzyka średniowieczna (30 min.)

Ponadto:
– Osada słowiańska
– Jarmark historyczny i stoiska rzemieślnicze
– Stanowiska „Wiedzących”, czyli wczesnośredniowiecznych specjalistów od zdrowia i szczęścia: wiedźmy słowiańskiej, skandynawskiej goði, szamana węgierskiego, alchemika bizantyjskiego (pracownia) i zielarki
– Świątynia przedchrześcijańska (Gontyna)
– „Gra Grodowa”
– Wystawa „Na szczycie Kopca rósł dąb wiekowy…”, przygotowana przez Muzeum Archeologiczne w Krakowie
– Wystawa „Śladami historii – 35 lat Centrum Kultury Podgórza”

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *