Najbardziej wyczekiwany sezon smaków powraca! FineDiningWeek® znów zmienia Polskę w kulinarną mapę marzeń – pełną smaków do odkrycia. Przez sześć tygodni – od 1 lipca do 10 sierpnia – fine dining staje się bardziej dostępny, a każda wizyta w restauracji zamienia się w prawdziwe doświadczenie z najwyższej półki. To czas, kiedy najlepsi Chefowie w Polsce serwują swoje mistrzowskie menu przygotowane specjalnie na ten festiwalowy moment. Odkryj Festiwal Sztuki Restauracyjnej oraz restauracje, które tego lata po prostu musisz odwiedzić. Rezerwuj na FineDiningWeek.pl – zanim zrobią to wszyscy inni!
Gavi Restaurant (Bachleda Luxury Hotel 5*)
W sercu luksusowego Bachleda Luxury Hotel przy Placu Juliusza Kossaka 6 znajduje się Gavi Restaurant – miejsce, gdzie fine dining nabiera artystycznego wymiaru. Pod kierunkiem Szefa Kuchni Kamila Pacułta Goście wyruszają w sezonową podróż, pełną autorskich smaków, lokalnych składników i świeżych, nowoczesnych interpretacji klasyki. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa mistrzowskie menu, każde poprzedzone subtelnym amuse-bouche – wyrafinowanym wstępem do kulinarnej uczty. Na Gości czekają m.in. pâté drobiowe z dżemem z agrestu, krem z oscypka, reinterpretacja maczanki po krakowsku, a także świeże ceviche z karpia czy delikatny pstrąg z młodymi warzywami i domowym sosem cydrowym. Ucztę wieńczy nostalgiczny, a zarazem finezyjny tort Oskara Pischingera z konfiturą z łąckiego jabłka. Wszystko to podane w spektakularnych wnętrzach, które stanowią idealne tło do celebracji wyszukanych doznań smakowych.
Garden Restaurant
W Garden Restaurant przy Krowoderskiej 71 fine dining łączy się z międzynarodową kuchnią w autorskim, zaskakującym wydaniu. Tutejsze menu to fuzja smaków z Włoch, Japonii, Hiszpanii i Polski – harmonijna, odważna i pełna kulinarnej wyobraźni. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa menu, każde rozpoczęte amuse-bouche. Wśród propozycji znajdziemy m.in. tatara wołowego ze szpikiem, ziemniaka z guanciale i truflą, sandacza z dzikim czosnkiem i szparagami, „rakowe bolognese”, a na finał – foie gras z bananem i czekoladą lub rabarbar z pieprzem syczuańskim. Garden to miejsce, gdzie światowe inspiracje spotykają się z polską duszą – idealne na wieczór pełen smaku, finezji i niezapomnianych emocji.
Figatella (Zamek w Wiśniczu)
Na zamku w Wiśniczu historia spotyka się z nowoczesną kuchnią w wyjątkowym wydaniu. W restauracji Figatella Chef Marcin Pławecki sięga po barokowe inspiracje z XVII-wiecznego „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego i przekłada je na język współczesnego fine diningu. Podczas FineDiningWeek® serwowane są dwa mistrzowskie menu, w których pojawiają się m.in. tatar z Rubia Gallega, gazpacho z malinowych pomidorów z pancettą i krewetkami, pluma Iberico z młodą kapustą czy tuńczyk z kolendrą i karczochem. Na deser – delikatne połączenie pistacji, chałwy i kruchych ciastek. Adres do zapamiętania: Zamkowa 13.
Kuryer Restaurant
W samym sercu Krakowa, przy ulicy Świętego Marka, Kuryer Restaurant serwuje fine dining z duszą międzywojnia. To jedyna taka restauracja w mieście, gdzie klasyka spotyka się z nowoczesnością na wyjątkowo smakowitych warunkach. Festiwalowe menu A otwiera pstrąg ojcowski z wytrawną bezą, potem foie gras z agrestem, rakowe cappuccino i dziczyzna ze śliwką sechlońską. W opcji B jest m.in. pieróg z truflą, pomidor z soczewicą i antonówką, a na deser zaskakujące połączenia truskawki, pistacji i szparagowego musu. Nie odkładaj tej wizyty na później – Kuryer Restaurant na Placu św. Marka 37 to adres, który obowiązkowo powinien znaleźć się na liście kulinarnych odkryć!
Odkryj sezon na doświadczenia i rezerwuj mistrzowskie menu już dziś na FineDiningWeek.pl. Wybierz liczbę osób, dogodny termin, godzinę oraz jedno z dwóch starannie skomponowanych menu. Każda wizyta to 120 minut prawdziwej kulinarnej podróży, w której unikalne smaki łączą się z najwyższą jakością obsługi i estetyką, jaką oferują najlepsze restauracje w Polsce. Festiwal to doskonała okazja, by poczuć magię fine diningu – zamkniętą w sezonowych, kuratorskich kompozycjach zachwycających świeżością, lokalnością i perfekcyjnym dopracowaniem każdego szczegółu.
Wygraj ekskluzywny weekend na Farmie Bii!
W tym sezonie FineDiningWeek® Goście mogą nie tylko odkrywać mistrzowskie menu, ale również wygrać magiczny weekend dla dwojga w Farmie Bii – wyjątkowym miejscu, które powstało z miłości do dobrego jedzenia i życia w rytmie natury. To zaproszenie do świata, w którym wszystko dzieje się wolniej, smakuje lepiej i zostaje w pamięci na długo. Na Gości czeka butikowy pensjonat w sercu przyrody, wspólne gotowanie z najlepszymi Chefami, pasjonujące rozmowy przy stole i błogi relaks z dala od zgiełku codzienności. Więcej o tym niezwykłym miejscu na farmabii.pl. Aby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie: do których dwóch restauracji chciałbyś się wybrać podczas FineDiningWeek® i dlaczego? Szczegóły znajdziesz na FineDiningWeek.pl oraz na @finediningweek_pl. Lato to sezon na doświadczenia — czerp z niego pełnymi garściami, nie tylko smakuj, ale przeżywaj, odkrywaj, celebruj i twórz nowe wspomnienia!
Rezerwacje: FineDiningWeek.pl
Termin Festiwalu: 1 lipca – 10 sierpnia 2025
Źródło: Materiały prasowe