Miasto Kraków Wiadomości Wydarzenia

Konferencja – „Vege Day” – relacja z wydarzenia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Coraz więcej osób rezygnuje z potraw mięsnych, bądź usiłuje je zastąpić alternatywnymi rozwiązaniami, które nie zawsze są odpowiednio dobrane do zapotrzebowania danej osoby. W celu pomocy osobom zainteresowanym wprowadzeniem zmian żywieniowych – PTSF UJ CM zorganizowało konferencję „Vege Day”, na której specjaliści, z zakresu dietetyki oraz farmacji, przedstawili rzetelne informacje dotyczące prawidłowego zaplanowania diety roślinnej. Spotkanie odbyło się 24 kwietnia 2021 roku na platformie MS Teams.

Konferencja rozpoczęła się wykładem dr hab. Pawła Paśko, podczas którego został omówiony wpływ warzyw i owoców na losy leków w organizmie. Poruszono temat interakcji transporterów białkowych z żywnością, oraz wpływ poszczególnych warzyw i owoców na farmakokinetykę leków. Wspomniano również o szczególnym znaczeniu diety bezmięsnej dla ekologii.
Następnie mgr Iwona Kibil wzięła pod lupę dietę roślinną dzieci . Przedstawiła ona wyniki badań dzieci niejedzących potraw mięsnych w porównaniu do dzieci spożywających posiłki zawierające białko zwierzęce. Opisane zostały zasady prawidłowej suplementacji w przypadku dziecięcej diety wegańskiej i wegetariańskiej, jak również zasady uzupełniania możliwych niedoborów. Bez wyjaśnienia nie pozostał temat biodostępności poszczególnych pierwiastków w zależności od sposobu ich pobierania.
Kolejna prelegentka – Ula Różalska – wskazała podstawowe aspekty, które należy znać i rozumieć stosując diety roślinne. Podczas wykładu przedstawiono informacje na temat prawidłowego komponowania potraw, tak by w pełni uzyskać przyswajalność odpowiednich witamin. Zostały wyszczególnione wskazówki zastępowania produktów odzwierzęcych – roślinnymi, wartościowymi źródłami witamin i niezbędnych związków do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
grafika patronacka VegeDay 300x251 - Konferencja – „Vege Day” - relacja z wydarzeniaOstatnie wystąpienie poświęcono omówieniu stosowania diety roślinnej u osób aktywnych fizycznie przez mgr Darię Łukowską. Opisano wpływ wspomnianego sposobu żywienia na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne oraz przybliżono sposoby na poprawne uzupełnianie niedoboru białek i witamin. Poruszono temat strawności białka roślinnego, budowania masy mięśniowej i prawidłowego komponowania posiłków w celu minimalizacji problemów trawiennych. Omówiono także problematykę anemii sportowej oraz wpływ diety wegańskiej na poziom testosteronu. Nie zabrakło przykładów idealnie skomponowanych posiłków roślinnych dla sportowców.
Wydarzenie zgromadziło spore grono osób, pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat diet bezmięsnych. Zaangażowanie można było dostrzec poprzez zadawane na chacie spotkania pytania oraz wyrażoną chęć udziału w kolejnym wydarzeniu o podobnej tematyce. Organizacja konferencji „Vege Day” pomogła wielu osobom rozwiać wątpliwości na temat skuteczności diet bezmięsnych, a także zasad prawidłowego uzupełniania możliwych niedoborów.