Jak w 2021 roku jadali mieszkańcy Krakowa?

pyszne.pl grafika 800x500 - Jak w 2021 roku jadali mieszkańcy Krakowa?

Co mają na talerzach mieszkańcy Krakowa? Ulubione  kuchnie i dania wielbicieli jedzenia z dowozem przedstawione w tegorocznym Raporcie Food Trendów Pyszne.pl

Szeroka gama smaków proponowanych przez krakowskich restauratorów współpracujących z Pyszne.pl sprawiła, że w 2021 roku to właśnie ta nadwiślańska metropolia znalazła się na drugim miejscu w rankingu miast z największą liczbą restauracji w przeliczeniu na mieszkańca, pozostawiając za sobą między innymi Wrocław, Warszawę i Poznań. Raport przygotowany przez Pyszne.pl to świetna okazja, by dokładnie przyjrzeć się preferencjom mieszkańców Krakowa i sprawdzić, które z dań należało do ich ulubionych — pizza, pad thai, czy może roślinne nuggetsy? Które kuchnie są obecnie najpopularniejsze w Krakowie, a które pretendują do miana trendów? Ile trzeba zapłacić za wybrane potrawy?

Nieprzeciętne jedzeniowe wybory

Wnioski przedstawione w Raporcie Food Trendów Pyszne.pl nie pozostawiają złudzeń — Kraków to miasto smakoszy, niezmiennie pielęgnujących miłość zarówno do dań klasycznych, jak i potraw z najdalszych kulinarnych zakamarków świata. W tegorocznym zestawieniu krakowskich food trendów największą popularność zyskał kurczak po wietnamsku, zaraz za nim curry oraz kotlet schabowy. To niemałe zaskoczenie, zważywszy na fakt, że w całym kraju do najczęściej zamawianych na Pyszne.pl potraw należały dania street foodowe, czyli pizza, hamburger i kebab. A skoro mowa o pizzy — bezkonkurencyjnej marghericie — oraz sycących burgerach, w Krakowie za każde z dań użytkownicy serwisu Pyszne.pl zapłacą średnio 34 i 22 zł, czyli mniej niż w Warszawie, gdzie koszt spróbowania tych smakołyków jest wyższy o 2 zł. Wśród zamawianych przez krakowian dań coraz częściej pojawiają się potrawy kuchni arabskiej, greckiej i meksykańskiej. W tym roku kuchnia grecka, amerykańska i tajska zyskały na popularności w całym kraju ze wzrostem o 18%. Zaraz za nimi uplasowała się kuchnia polska i arabska (+15%).

Krakowscy restauratorzy nie boją się podejmować ryzyka

Zestawienie tegorocznych Food Trendów pokazuje również, że restauratorzy z południa Polski przywiązują niemałą wagę do tego, by oferowane przez lokale dania cechowała różnorodność. Ich zaangażowanie zachęca użytkowników Pyszne.pl do próbowania nieznanych dotąd smaków, w tym popularnej kuchni roślinnej. Jednym z prekursorów serwowania dań bezmięsnych jest właściciel krakowskich restauracji Mazaya Falafel i Mazaya Vegan & Vegetarian, Ali Hanki.

„Kiedy w 2016 roku zakładałem Mazaya Falafel w Krakowie, zastanawiałem się, jaki będzie odbiór. Zarówno kuchnia bliskowschodnia, jak i wegetariańska były w tamtym czasie mocno upowszechnione w Europie, zdążyły też już przyjąć się w Warszawie. Co do Krakowa natomiast – miałem poczucie, że podejmuję spore wyzwanie” – tłumaczy. Na szczęście na rezultaty nie trzeba było dużo czekać, szybko znalazłem swoich klientów i wieść o mnie szybko rozeszła się po mieście. Dzisiaj mam cztery lokale Mazaya Falafel w Krakowie, a oprócz tego pod koniec 2020 roku zrealizowałem swoje marzenie – otworzyłem restaurację Mazaya Vegan & Vegetarian, gdzie oferuję jeszcze większą różnorodność bezmięsnych dań”.

Fenomen kuchni roślinnej

Nawiązując do kuchni wegetariańskiej, warto wspomnieć, że Polacy chętnie otwierają się na nowe. Jak podaje tegoroczny Raport Food Trendów Pyszne.pl, poza miłością do klasyki, pod postacią pysznych polskich pierogów i domowych kotletów schabowych, wśród chętnie zamawianych dań znalazły się między innymi potrawy kuchni włoskiej, amerykańskiej, chińskiej, japońskiej i… roślinnej.

W tym roku jedzenie wegetariańskie i wegańskie zyskały na popularności wśród zamówień z dostawą ze wzrostem aż o 49%!

„Moda na dania roślinne spotkała się w Polsce ze szczególnym entuzjazmem. Nie do końca jasne jest, dlaczego te przyjęły się aż tak dobrze. Choć z zasady podchodzimy do nowości ze sporym dystansem, w tym przypadku zrobiliśmy niecodzienne, umykające łatwym uzasadnieniom odstępstwo od tej reguły” – komentuje fenomen kuchni roślinnej specjalistka Up-front innovation, Zuzanna Skalska.

Pyszne.pl

By Kraków Wydarzenia - okrakow.pl

Krakowskie Fakty, Wiadomości, Wydarzenia, Ogłoszenia Drobne. Wolne Media Niezależny serwis internetowy poświęcony miastu Kraków. okrakow.pl to serwis tworzony wspólnie z Krakowską społecznością!