Trwa etap przyjmowania zgłoszeń wystawców, którzy chcą oferować swoje produkty podczas tegorocznego wielkanocnego odpustu Emaus. W tym roku Emaus odbędzie się 10 kwietnia, a termin na przyjmowanie zgłoszeń wystawców upływa 12 lutego.
Przypomnijmy: tradycja emausowego odpustu w Krakowie datuje się od średniowiecza. Uroczysty spacer krakowskiego mieszczaństwa do kościoła przy klasztorze norbertanek przerodził się w XIX wieku w ludową zabawę połączoną z odpustem oraz z przechadzką na kopiec Kościuszki.
Wśród bogatego i różnorodnego asortymentu towarów sprzedawanych podczas odpustu można było znaleźć słodycze, drewniane i gliniane zabawki, dewocjonalia, ludowe rzeźby czy niedrogą biżuterię. W trosce o zachowanie zwyczajowego charakteru wydarzenia Muzeum Historyczne jeszcze pod koniec lat 70., kiedy zaczęły upowszechniać się plastikowe wyroby, zorganizowało konkursy na tradycyjną zabawkę i stragan. W 2022 roku organizację odpustu przejął Wydział Kultury i Dziedzictwa Narodowego krakowskiego magistratu i Krakowskie Forum Kultury, wprowadzając zmiany, które mają zapewnić odpowiednią ochronę temu cennemu przejawowi dziedzictwa.
Miasto stara się, by z chaotycznego wydarzenia handlowego, nastawionego na sprzedaż masowo produkowanych towarów niskiej jakości, Emaus stał się inicjatywą, która przywraca wartość tradycjom rzemieślniczym i zabawkarskim – nierozerwalnie związanym z folklorem zwierzynieckim. Na Zwierzyniec powracają też lokalne produkty spożywcze. W ubiegłorocznej edycji zasadniczo zmieniła się estetyka, a wydarzeniu towarzyszył bogaty program kulturalno-edukacyjny.
Takie podejście do odpustu będzie kontynuowane także w tym roku. Trwa właśnie etap zgłoszeń wystawców, którzy chcą oferować swoje produkty podczas odpustu Emaus 2023. Wytyczne dla wystawców zainteresowanych udziałem w inicjatywie zostały opublikowane – regulamin jest dostępny na stronie Krakowskiego Forum Kultury – link tutaj oraz w Biuletynie Informacji Publicznej Miasta Krakowa – link tutaj. Zgłoszenia przyjmowane będą do 12 lutego 2023 roku, do 24.00.
Informacja prasowa