Postaw kawę
28 listopada 2025

Bar Smakosz na Mogilskiej edukuje o sercu. Co powinni wiedzieć krakowianie?

Bar Smakosz na Mogilskiej edukuje o sercu. Co powinni wiedzieć krakowianie?

28 listopada 2025

Najnowsze badania pokazują, że o kondycji serca świadczy nie tylko poziom cholesterolu, ale też to, co dzieje się w naszych jelitach. Metaanaliza obejmująca 30 badań z udziałem prawie 49 tys. osób potwierdziła, że wysokie stężenie związku TMAO (produktu przemiany materii powstającego z czerwonego mięsa i innych produktów zwierzęcych) zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych o 41%, a ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny aż o 55%. Tymczasem, według raportu „Czy Polacy znają Przepis na dobre życie?”, ponad połowa Polaków po przebytym zawale wciąż regularnie sięga po słodycze, a 42% wciąż spożywa czerwone mięso, przy jednoczesnym niskim spożyciu warzyw, owoców i ryb. Eksperci podkreślają, że bez zmiany codziennych nawyków żywieniowych trudno mówić o skutecznej profilaktyce sercowej. Akcja „Przepis na dobre życie” dotarła prosto tam, gdzie Polacy jedzą, a dokładnie do barów mlecznych we współpracy z którymi chcemy edukować o holistycznym podejściu do zdrowia.

Słodycze i czerwone mięso zagrażają sercu

Deklaratywnie unikamy fast foodów, ale dane z raportu „Czy Polacy znają przepis na dobre życie?”, pokazują, że sposób odżywiania Polaków nadal stanowi duże obciążenie dla serca:

  • Połowa respondentów po incydencie sercowo-naczyniowym regularnie spożywa słodycze i czerwone mięso.
  • Słodycze codziennie lub częściej niż raz w tygodniu spożywa łącznie 55% badanych po incydencie sercowo-naczyniowym (17% codziennie, 38% więcej niż raz w tygodniu).
  • Czerwone mięso codziennie lub częściej niż raz w tygodniu spożywa łącznie 42% badanych po incydencie sercowo-naczyniowym (5% codziennie, 37% więcej niż raz w tygodniu).
  • Jedynie 49% osób po incydencie sercowo-naczyniowym je warzywa i owoce codziennie.

– Wyniki raportu potwierdzają, że styl życia Polaków nadal pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Spożycie przetworzonej żywności, cukru i czerwonego mięsa jest wysokie. Ponadto, jedynie 49% badanych spożywa warzywa i owoce codziennie, a regularne jedzenie ryb deklaruje zaledwie 5% respondentów. Zdrowa dieta to jeden z filarów kardioprotekcji, jednak świadomość jej wpływu na zdrowie serca jest wciąż niewystarczająca. Choć Polacy często rezygnują z fast foodów, nie przekłada się to na wzrost spożycia produktów korzystnych dla układu sercowo-naczyniowego, takich jak warzywa, owoce, tłuszcze roślinne i ryby bogate w kwasy omega-3 – zaznacza prof. dr hab. n. med. Ryszard Piotrowicz, Narodowy Instytut Kardiologii.

Przez wiele lat uważano, że największym zagrożeniem dla zdrowia są tłuszcze i cholesterol. Dziś wiemy, że równie groźne może być zaburzenie flory bakteryjnej w jelitach (tzw. dysbioza). U osób starszych, szczególnie z problemami trawiennymi, nieprawidłowy mikrobiom może prowadzić do powstawania szkodliwego związku TMAO. Najważniejsze jest zatem odpowiednie odżywianie, które pomoże „przestawić” bakterie w jelitach na właściwe tory.

Praktyczne zalecenia dla Polaków:

  • Fermentacja to klucz!

Naturalne fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry) oraz polskie kiszonki (kapusta, ogórki) to naturalne źródło probiotyków. Regularne ich spożywanie wspiera równowagę mikrobiomu. Warto zatem jeść je codziennie!

  • Ograniczenie TMAO przez błonnik.

Aby ograniczyć produkcję TMAO, należy ograniczyć czerwone, przetworzone mięso i jednocześnie drastycznie zwiększyć spożycie błonnika prebiotycznego. Błonnik (z płatków owsianych, pełnoziarnistego pieczywa, cebuli, czosnku, roślin strączkowych) „karmi” dobre bakterie, które wypierają te produkujące szkodliwe metabolity. Codzienny koktajl z siemienia lnianego i owsianki jest prostym i skutecznym rozwiązaniem.

  • Rytuał biesiady wspierający trawienie.

Jedzenie w pośpiechu i stresie negatywnie wpływa na trawienie. Dlatego zaleca się wspólnie celebrowane posiłki z bliskimi, które obniżają poziom stresu, wspierając tym samym cały przewód pokarmowy i ułatwiając przyswajanie składników odżywczych.

– To jest prawdziwie holistyczny przepis na dobre życie. Kardiologia idzie ręka w rękę z gastroenerologią. Zadbajmy o to, co jemy i z kim jemy. Nasze serce to doceni, a nasza energia życiowa wzrośnie – podkreśla prof. dr hab. n. med. Ryszard Piotrowicz, Narodowy Instytut Kardiologii.

Edukacja tam, gdzie Polacy jedzą

W ostatnich tygodniach kampania „Przepis na dobre życie” dotarła do popularnych barów mlecznych w największych miastach Polski, aby promować zdrowie serca. Dzięki edukacyjnym materiałom informacje o zdrowej diecie docierały do szerokiego grona Polaków korzystających z posiłków w tych lokalizacjach. W województwie małopolskim o sercu edukował Bar mleczny Smakosz, mieszczący się przy ul. Mogilskiej 58 w Krakowie!

 

Źródło: Materiały prasowe

listopad 2026

PnWtŚrCzPtSbNd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Misja i wizja

Okrakow.pl to serwis tworzony z inspiracji, jakich dostarcza nam Kraków każdego dnia. Trzymamy rękę na pulsie, by dostarczać rzetelne informacje i ciekawe pomysły na spędzanie czasu.

Nasza misja? Być przewodnikiem po życiu miasta – dla mieszkańców i turystów. Na Okrakow.pl znajdziesz najświeższe wiadomości, praktyczne wskazówki oraz wieści ze świata kultury, sportu, finansów, zdrowia i życia Kościoła.

Chcemy, aby każdy odwiedzający naszą stronę czuł się dobrze poinformowany i zawsze na bieżąco z tym, co dzieje się w Krakowie. Odkrywaj miasto z nami!
Dodaj swój artykuł!Patronat Medialny

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Polityka prywatności